Unge jobhungrende arabere kan sikre vores fremtid

Vi må i gang med at genskabe den gamle romerske drøm om et sammenhængende marked rundt om Middelhavet og langt ind i Mellemøsten.

Europa gråner med babymangel og et kæmpe overskud af mennesker, der har forladt eller er på vej til at forlade arbejdsmarkedet. Vi kan se frem til lav vækst i en række år og en svindende betydning i verdensøkonomien. Omkring 500 mio. europæere går mod trangere tider.

Samtidig ser vi fra EUs side stort set passivt til mens befolkningerne i en række arabiske lande gør oprør mod gamle regimer og forlanger bedre levevilkår og demokrati. Der bor omkring 355 mio. mennesker i de arabiske lande fra Nordafrika til Mellemøsten. Bemærk at Tyrkiet og Iran ikke er arabiske lande.

I mange arabiske lande udgør unge under 25 år over halvdelen af befolkningen – i andre er det tæt på. Mange af disse er veluddannede eller på vej til at blive det. Der er ca. 193 mio. unge under 25 år i de arabiske lande i dag. I EU udgør unge under 25 år kun 28 procent af befolkningen – eller 141 mio. mennesker.

Der er altså 50 mio. flere unge mennesker i den arabiske verden end i EU. Ser vi på befolkningerne i de arabiske lande og Europa under ét, kan vi udgøre et endog meget kraftigt tyngdefelt i den nye økonomiske verden, der er ved at forme sig.

Opgaven er klar. Når støvet lægger sig efter de arabiske revolutioner, hvilket godt kan tage sin tid, skal vi være i gang med at udvikle den kæmperessource i disse lande, der historisk har eller har haft tætte forbindelse til EU. Vi må i gang med at genskabe den gamle romerske drøm om et sammenhængende marked rundt om Middelhavet og langt ind i Mellemøsten.

Vi har muligheden for at tilbyde disse unge mennesker fornuftig beskæftigelse ved at udvikle økonomierne i deres egne lande, og vi har muligheder for at trække på en kæmpe reserve af menneskelig kapital.

Men er de arabiske lande, der ikke sidder på en oliesø, ikke alt for fattige? Det gennemsnitlige BNP efter PPP princippet er på mellem 5.000 og 15.000 dollar om året i landene. Det er mellem 15 og 40 pct. af det danske.

Når de korrupte regimer er væk, er der bestemt lande med økonomisk potentiale på linje med Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Forskellen er, at man kan tage en formiddagstur fra Sydeuropa til stort set alle de arabiske lande og være hjemme igen til et møde om eftermiddagen. Det kan ikke lade sig gøre til Kina eller Brasilien. Det betyder, at virksomheder kan have langt mere hands on ved etableringer af produktion og salg i disse lande.

Økonomisk udvikling er den bedste hjælp, vi kan give de befolkninger, vi ser gøre oprør. Økonomisk vækst og fremgang, der tilmed gavner os selv. Den chance må ikke glippe. Alternativet er, at de knap 200 mio. unge forbliver i relativ fattigdom og i stort antal vælger at forlade deres hjemlande. Hvor vil de tage hen? Til de nærmeste rige lande sådan som det allerede sker i dag – altså over middelhavet eller over land til Grækenland.

Hvis vi ikke ser og griber denne chance, har vi selv været medvirkende til at skubbe Europa ud i historiens mørke. I århundreder har Europa har været en dominerende del af verden – inden da var andre nationer dominerende. Kina har i de seneste 2.000 år været dominerende i 18 ud af 20 århundreder.
Hvis vi vil bevare og udbygge vores position i verden, kan de arabiske befolkninger og de unge arabere blive vores vigtigste venner.

One response to “Unge jobhungrende arabere kan sikre vores fremtid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *